Historia

Nazwa spółki wywodzi się od słów

War ka +

Win o

=Warwin

Spółka rozpoczęła działalność w 1947 roku w Warce i w przez wiele lat zajmowała się głównie produkcją win gronowych oraz win owocowych kierowanych do odbiorców finalnych.

W 1963 roku, spółka jako jedna z pierwszych w Polsce, rozpoczęła produkcję koncentratu jabłkowego, a następnie innych koncentratów owocowych, rozwijając sprzedaż eksportową.

W 2013 roku, na fali rosnącej popularności cydru, Warwin wprowadził na rynek marki „Warka Cider”, a następnie „Dobry Cydr” (www.dobrycydr.com), zdobywając w kolejnych latach pozycję vice-lidera na rynku polskim.

Wyroby winiarskie spółki cieszyły się dużym uznaniem konsumentów, a ich jakość potwierdzały liczne wygrane ogólnopolskie konkursy organizowane przez Krajową Radę Winiarstwa
i Miodosytnictwa.

Zakład na przestrzeni 75 lat działalności (1947 – 2022) przetworzył ponad 2 mln ton owoców
i warzyw, przyczyniając się tym samym do rozwoju sadownictwa w regionie Wareckim.

W 2021 roku zakończyliśmy produkcję winiarską i rozwijamy produkcję zagęszczonych soków owocowych oraz soków NFC.

Linia Czasu

1947
Rozpoczęcie działaności spółki- Państwowe Zakłady Przetwórstwa Owocowego Winiary
1947
1952
Rozpoczęcie produkcji wina jako Mazowiecka Wytwórnia Win
1952
1959
Rozbudowa, modernizacja linii produkcyjnych wina, potrojenie mocy produkcyjnych
1959
1963
Jako pierwsi na Mazowszu rozpoczynamy produkcję zagęszczonego soku jabłkowego
1963
1967
Mazowieckie Zakłady Przemysłu Owocowo- Warzywnego razem z zakładem w Tarczynie
1967
1991
Prywatyzacja i przekształcenie w Spółkę Akcyjną WARWIN S.A.
1991
2013
Wprowadzenie na rynek cydru i perry pod marką Dobry Cydr, Dobre Perry
2013
2018
Rozbudowa – hala magazynu koncentratów
2018
2022
Nowe stacje wyparne i prasy
2022
2023
Rozwój i inwestycje w obszarze produkcji koncentratów
2023